Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jabłko niejedno ma imię

Jabłko niejedno ma imię

No może imię jedno, ale wcieleń wiele! Tym razem wytrawna sałatka z lekką nutką słodyczy. Świetna na przystawkę w piękny letni dzień.

Ostatnio wszyscy stali się znawcami tego przecudownego owocu. W związku z tym także i my mądrzymy się trochę, podając kolejny przepis z jabłkiem w roli głównej. Sałatka nie jest skomplikowana, a jej zrobienie trwa kilka minut. Za to w smaku jest zaskakująca- różna w zależności od tego jaki gatunek jabłek użyjemy. Osobiście do tego połączenia preferuję te nieco słodsze. Tutaj użyłam naszych polskich papierówek, ale na przykład ligol będzie równie smaczny. No i nieco ożywi barwy swoją czerwienią.

 

Jabłkowa gracja

– sałata

– jabłko (słodka odmiana)

– ser pleśniowy typu lazur

– łuskane pestki słonecznika

– pieprz

Opcjonalnie jako sos: olej z pestek słonecznika i sos sojowy

Dowolną kombinację sałat układamy na talerzyku. Proponuję sałatę lodową, która jest dosyć neutralna w smaku. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią. Ser kroimy w dowolne kawałki. Plasterki jabłek prażymy na rozgrzanej patelni, pod przykrycie i z dodatkiem wody przez kilka minut. Aż uzyskają odpowiadającą nam konsystencję.

Wszystkie składniki układamy w swobodną kombinację oraz dosyć obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy polać olejem od razu lub podać go oddzielnie z kilkoma kroplami sosu sojowego.

Elegancko, prosto, pysznie i zdrowo. Smacznego!