Czekoladowy suflet to deser dla każdego czekoladoholika! Jest bardzo czekoladowy, gorący, rozpływający się w ustach. Z wierzchu upieczony, w środku płynny. To prawdziwe niebo w gębie. Nie sposób się jemu oprzeć.
składniki:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 30 g bardzo miękkiego masła
- 4 białka
- 40 g cukru
- szczypta soli
przyrządzanie:
1. Czekoladę pokroić w kostkę, umieścić w misce i roztopić nad parą.
2. Do roztopionej czekolady dodać masło.
3. białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, nadal ubijając.
4. Białko dodać do czekolady i delikatnie połączyć, mieszając od spodu, tak aby masa nie straciła na puszystości.
5. masę rozlać do schłodzonych wcześniej w lodówce foremek.
6. Piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 8 minut – wtedy wnętrze sufletu będzie płynne, a wierzch upieczony.