Święta to czas, kiedy po przyprawy sięgamy szczególnie często. To głównie dzięki nim słodkie wypieki smakują tak wyśmienicie. Warto zwrócić uwagę na to, co dodajemy do świątecznych ciast – niektóre z popularnych przypraw swoje właściwości zawdzięczają nie naturze, lecz chemicznym składnikom.
Weź cukier pod lupę
Cukier waniliowy to jeden z podstawowych składników wielu świątecznych przepisów. W sklepach najczęściej możemy spotkać jednak cukier wanilinowy. Od cukru waniliowego różni się on nie tylko jedną literą w pisowni, lecz przede wszystkim składem. Zawiera wanilinę – syntetyczny związek wytwarzany na dużą skalę dla potrzeb przemysłu spożywczego. – Warto zwrócić uwagę na to, czy produkt po który sięgamy to cukier z prawdziwą wanilią – tłumaczy Zofia Brachfogiel z KOTÁNYI. – Wanilia zawarta w cukrze nadaje wypiekom intensywnego i naturalnego aromatu.
Świąteczny sukces bez sztucznych dodatków
Oprócz radości z rodzinnych spotkań, miły nastrój podczas świąt zawdzięczamy także apetycznym makowcom, sernikom, keksom i piernikom. By tradycyjne bożonarodzeniowe ciasta miały wyrafinowany smak, należy dodać do nich odpowiednie przyprawy. – Najwięcej wymaga ich piernik – nie obejdzie się bez imbiru, goździków, ziela angielskiego, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu – tłumaczy Zofia Brachfogiel. – Niestety, sami zwykle nie mamy czasu na przygotowanie odpowiedniej mieszanki. Pamiętajmy, by przy zakupie gotowych przypraw do świątecznych wypieków, na przykład przyprawy do piernika, upewnić się, że nie zawierają one konserwantów – radzi ekspert KOTÁNYI. – Dzięki temu wypieki będą aromatyczne i pełne naturalnego smaku.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













