Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Przygotowanie tylu dań wymaga pełnego kulinarnego zaangażowania oraz spędzenia w kuchni dużej ilości czasu. Jedną z tradycyjnych potraw serwowanych podczas Wigilii jest barszcz czerwony. W Wigilię zawsze smakuje inaczej niż przez cały rok. Może to być oczywiście zasługa magicznej, świątecznej atmosfery. Prawdopodobnie jednak zmiana smaku barszczu na bardziej wyjątkowy spowodowana jest tym, że podczas Świąt obowiązkowo serwowany jest z uszkami. Trudno wyobrazić sobie wigilijny posiłek bez tradycyjnych, niewielkich pierożków w kształcie ucha. Są obowiązkową potrawą na świątecznym stole i doskonale uzupełniają smak czerwonego barszczu. Samodzielne przygotowanie idealnych w smaku i kształcie uszek nie jest proste – ciasto powinno mieć odpowiednią grubość, farsz powinien być starannie przygotowany i odpowiednio doprawiony. Niezbędna jest też wprawa w lepieniu pierogów i uszek, oraz oczywiście czas, który trzeba poświęcić na ich misterne sklejanie. Właśnie dlatego coraz częściej sięgamy po gotową wersję. Nic w tym dziwnego, skoro potrzeba tylko 14 minut, aby przygotować domowe uszka z grzybami z pomocą marki Jawo. Aby jednak osiągnąć pełnię świątecznego kulinarnego szczęścia, potrzebujemy oczywiście barszczu – dziś proponujemy zatem dwa proste przepisy na tę tradycyjną zupę – jeden dla zapracowanych, drugi zaś dla cierpliwych. Składniki: – 1L wody – 200 g włoszczyzny – 1 liść laurowy – 400 g buraków czerwonych – 3 ziarnka ziela angielskiego – 3 ząbki czosnku – 150 ml koncentratu barszczu czerwonego – sól – pieprz, cukier, majeranek do smaku – uszka z grzybami JAWO 1 op. Przygotowanie barszczu: Włoszczyznę i czerwone buraki rozdrabniamy i zalewamy wodą. Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i soli. Do barszczu można również dodać kawałek wędzonego boczku oraz suszone grzyby. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i do smaku roztarty czosnek i cukier. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Uszka chwilę wcześniej wrzucamy partiami na 3l posolonego wrzątku, uważając by nie przerywać wrzenia. Delikatnie mieszamy i gotujemy 14 minut. Barszcz przygotować możemy także „od podstaw”. Wówczas potrzebować będziemy buraki (ok. 1,5 kg), 2 jabłka, 2 ogórki kiszone, suszone grzyby, cebulę, bulion i przyprawy (liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, cukier, czosnek, ziele angielskie). Po ugotowaniu buraków trzemy je grubo na tarce, kroimy pozostałe warzywa, dodajemy czosnek, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie, a całość zalewamy wywarem i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Kolejnego dnia przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przygotowany barszcz podajemy z osobno ugotowanymi uszkami. Smacznego!