Smaku tego deseru z amaretto, truskawkami, serkiem mascarpone oraz bitą śmietaną po prostu nie da się zapomnieć
czas: 20 minut + 2 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów
150 ml amaretto
250 g serka mascarpone
2 żółtka
150 g cukru
ok. 1/2 kg truskawek
200 ml bitej śmietany
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 polepszacz do bitej śmietany (np. śmietan - fix)
przyrządzanie:
Biszkopry ułożyć na dnie szklanego naczynia, wszelkie odstępy wypełnić pokruszonymi. Skropić je obficie amaretto, zużywając ok. 75 ml. Serek mascarpone, żółtka, cukier i pozostały likier zmiksować. Powstałą w ten sposób masą polać biszkopty. Na niej ułożyć umyte, odszypułkowane i oszuszone truskawki. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i polepszaczem. Ułożyć dekoracyjnie na truskawkach. Chłodzić przez minimum 2 godziny.