
Smaku tego deseru z amaretto, truskawkami, serkiem mascarpone oraz bitą śmietaną po prostu nie da się zapomnieć
czas: 20 minut + 2 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów
150 ml amaretto
250 g serka mascarpone
2 żółtka
150 g cukru
ok. 1/2 kg truskawek
200 ml bitej śmietany
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 polepszacz do bitej śmietany (np. śmietan - fix)
przyrządzanie:
Biszkopry ułożyć na dnie szklanego naczynia, wszelkie odstępy wypełnić pokruszonymi. Skropić je obficie amaretto, zużywając ok. 75 ml. Serek mascarpone, żółtka, cukier i pozostały likier zmiksować. Powstałą w ten sposób masą polać biszkopty. Na niej ułożyć umyte, odszypułkowane i oszuszone truskawki. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i polepszaczem. Ułożyć dekoracyjnie na truskawkach. Chłodzić przez minimum 2 godziny.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













