Szybki i tani obiad dla wegetarian i smakoszy jabłek. Oto placuszki z tymi owocami, które pokochacie.
składniki:
2 jajka
200g mleka
200g mąki
szczypta soli
spora szczypta cynamonu
25g cukru
1 kilogram jabłek
przyrządzanie:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mlekiem, mąką, solą, cukrem i cynamonem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na spore cząstki i wymieszaj z ciastem. Wmieszaj delikatnie pianę ubitą z białek.
Na patelnię wlej ok 1 cm oleju i rozgrzej na średnim ogniu. Wylewaj niewielkie placuszki z ciasta i jabłek i smaż na niezbyt gorącym tłuszczy, by placuszki dobrze dosmażyły się wewnątrz, ale nie zrumieniły zanadto z wierzchu. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.