Doskonałe, wilgotne ciasto kawowo-czekoladowe. Czuć wyraźną nutę kawy, nieco przypomina brownie. Po prostu rozpływa się w ustach!
składniki:
Spód biszkoptowy
- 4 jakja
- 80 g cukru pudru
- 70 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 36 %
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka żelatyny
przyrządzanie:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, ciągle mieszając. Następnie dodawać po jednym żółtku.
- Kakao i mąkę przesiać i dodać do białek.
- Ciasto przelać do formy, nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec przez około 25 minut.
- Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce wody.
- Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Dodajemy serek , kawę i żelatynę. Można dodać kawowego likieru do smaku.
- Biszkopt przecinamy wzdłuż i przekładamy kremem.
- Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.