Na co zwrócić uwagę przy kiszeniu ogórków? Pamiętaj, aby ogórki były świeże jędrne, średniej wielkości najlepiej ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania solanki najlepsza jest źródlana lub przefiltrowana woda.
składniki:
- ogórki gruntowe ( jędrne, niewielkich rozmiarów)
- czosnek (polski)
- koper z łodygą
- chrzan
- Woda najlepiej źródlana lub przefiltrowana
- 1 łyżeczka soli na 1 l wody
przyrządzanie:
- Ogórki namaczam przez 15 minut w zimnej wodzie, następnie dokładnie myję, osuszam i układam pionowo w czystych słoikach.
- Do każdego słoika wkładam po 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, baldach kopru z łodygami, 1 łyżkę soli całość zalewam wrzącą wodą tak aby całość była przykryta zalewą.
- Słoiki dokładnie zakręcam po wystudzeniu odstawiam w ciemne, chłodne miejsce.
uwagi: