Zróbcie domowe ogórki małosolne właśnie teraz. Dlaczego? Bo właśnie teraz smakują najlepiej! Przepis, który znajdziecie poniżej, gwarantuje chrupiące i aromatyczne ogórki, które możesz jeść od razu, użyć do zupy i sałatek. Sprawdzona i szybka receptura!
składniki:
Zalewa
- 1l wody
- 1 płaska łyżka soli kamiennej
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren gorczycy
- kilka liści wiśni (porzeczki) lub 1 gorzki migdał
- szeroki słoik o pojemności 1litr
- 7-12 ogórków ogrodowych (w zależności od wielkości)
- mały kawałek korzenia chrzanu
- 1 duży liść chrzanu
- 1 główka świeżego, polskiego czosnku
- duży pęczek kopru z kwiatostanami
przyrządzanie:
- Przygotowuję zalewę z wody, soli i przypraw i trzymaj ciepłą na małej mocy palnika.
- W wyparzonym słoiku ciasno układaj ogórki (pionowo), dodaj liść chrzanu, obraną i przekrojoną na pół główkę czosnku, a na wierzchu układaj koper (oczywiście wszystkie warzywa porządnie czyszczę pod bieżącą wodą).
- Całość mocno dociskam uważając, by nie uszkodzić ogórków i zalewam gorącą zalewą.
- Słoik przykrywam gazą lub papierem do pieczenia (nie zakręcam) i odstawiam w ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce.
- Po jednym dniu ogórki są gotowe do jedzenia.