
Tak naprawdę nazywa się Ketmia piżmowa (Hibiscus abelmoschus). W daniach kuchni indyjskiej jest jednym z najpopularniejszych warzyw
Tylko w Afryce można spotkać ją rosnącą dziko. Ze względu na swój smak jest masowo uprawiana w Azji oraz Brazylii.
Owoce okry rosną na krzewach wielkości 1-2 metrów. Kwiaty kolory żółtego zamieniają sie w owoce o kształcie bardzo wąskich, zielonych, podłużnych torebek o charakterystycznym delikatnym meszku. Owocniki mają długość od 7 do 11 centymetrów.
Okra jest bardzo ceniona nie tylko ze względu na swój smak, ale także na swe właściwości zdrowotne. Jest bardzo ceniona w kuchni indyjskiej, w potrawach krajów arabskich, nie jest obca także w Grecji i Brazylii.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













