Okra w mieszance indyjskich przypraw z dodatkiem pomidorów i jogurtu, które nieco łagodzą pikantny smak
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g świeżej okry
2 szt. zielonej chilli
1 nieduża cebula
2 dojrzałe pomidory
1 łyżka oleju
1/2 łyżki nasion cebuli
1/4 łyżki kurkumy
1/2 łyżki soli
2 czubate łyżki naturalnego jogurtu
1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
przyrządzanie:
Okrę umyć, osuszyć, odkrawać wierzchołki i ogonki. Kroić na kawałki o długości ok. 1,5 cm.
Papryczki chilli oczyścić z pestek, pokroić na niewielkie kawłeczki, zaś cebulę pokroić w piórka. Olej rozgrzać na dużej patelni, dodać nasiona cebuli, papryczki, cebulę i smażyć na sporym ogniu przez ok. 5 minut, do momentu, gdy cebula się zezłoci i nieco zbrązowieje. Zmniejszyć płomień, dodać kurkumę i sól i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie wrzucić przygotowaną okrę, ponownie zwiększyć ogień i często mieszając smażyć ok. 7-8 minut do czasu. Dodać jogut, obrane ze skórki i posiekane pomidory, a na sam koniec posiekaną kolendrę.