Ten śródziemnomorski przysmak już można kupić w niektórych sklepach - prponujemy przygotowanie delikatnych strąków okry w aromatycznym pomidorowym sosie
przepis z kuchni: greckiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
500 g okry
400 g pomidorów (albo puszka)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki białego wina
mielona kolendra
sól, pieprz, cukier
olia z oliwek
przyrządzanie:
Okrę dokładnie umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać pół łyżeczki kolendry, posiekany drobno czosnek i smażyć przez tzy minuty. Następnie zmniejszyć ogień, patelnię przykryć i dusić przez ok. 10 minut. W tym czasie w garnku zagtowac wodę i do wrzącej wrzucić na 2 minuty pomidory. Następnie odsączyć i jeszcze gorące obrać ze skórki. Dodać do okry wraz z solą, cukrem, winem i odrobiną cukru. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać przybrane swieżymi listkami kolendry