Andaluzja – kraina oliwek
Regionem z największą w Hiszpanii liczbą oliwkowych plantacji jest Andaluzja. Jej słoneczny klimat stwarza idealne warunki do uprawy tych stuletnich drzew. Andaluzyjskie gaje oliwne zajmują obszar prawie 1,5 mln hektarów, gdzie, głównie w oparciu o sztuczne nawadnianie, uprawia się 80% całkowitej produkcji hiszpańskich oliwek. Podczas sezonu 2013-2014 Andaluzja zebrała aż 460 000 ton tych owoców.
Andaluzja piastuje pozycję lidera w skali kraju także pod względem eksportu oliwek, z udziałem rzędu 85%. Podkreślić należy, iż tegoroczny wskaźnik zagranicznej sprzedaży andaluzyjskich oliwek wzrósło ponad 10% w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.
Oliwki z Andaluzji w zdecydowanej większości trafiają do państw Unii Europejskiej. Kraje starego kontynentu są odbiorcą 45% całego eksportu. Kolejno na liście znajdują się: USA (23%), państwa arabskie (9%) oraz Europa Wschodnia (8%).
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!