Andaluzja – kraina oliwek
Regionem z największą w Hiszpanii liczbą oliwkowych plantacji jest Andaluzja. Jej słoneczny klimat stwarza idealne warunki do uprawy tych stuletnich drzew. Andaluzyjskie gaje oliwne zajmują obszar prawie 1,5 mln hektarów, gdzie, głównie w oparciu o sztuczne nawadnianie, uprawia się 80% całkowitej produkcji hiszpańskich oliwek. Podczas sezonu 2013-2014 Andaluzja zebrała aż 460 000 ton tych owoców.
Andaluzja piastuje pozycję lidera w skali kraju także pod względem eksportu oliwek, z udziałem rzędu 85%. Podkreślić należy, iż tegoroczny wskaźnik zagranicznej sprzedaży andaluzyjskich oliwek wzrósło ponad 10% w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku.
Oliwki z Andaluzji w zdecydowanej większości trafiają do państw Unii Europejskiej. Kraje starego kontynentu są odbiorcą 45% całego eksportu. Kolejno na liście znajdują się: USA (23%), państwa arabskie (9%) oraz Europa Wschodnia (8%).
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















