Teraz Polska!
Z roku na rok Polacy kupują coraz więcej oliwek stołowych, a niemal 90 procent ich importu pochodzi właśnie z Hiszpanii. Polska zajmuje 11. pozycję na liście kierunków eksportowych hiszpańskich oliwek, z udziałem sięgającym 2%, co oznacza, że w 2013 roku na polskie stoły trafiło 9 200 ton oliwek z Hiszpanii!
Rosnące zainteresowanie polskich konsumentów oliwkami z Hiszpanii wynika z faktu, iż coraz bardziej doceniamy walory oliwek oraz przywiązujemy coraz większą wagę do zdrowej diety. Dzięki niezwykłej żywotności drzew oliwnych, ale też unikalnym wartościom odżywczym, oliwki zasłużyły na miano „owoców długowieczności”. Są one jednym z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne jako jedyna została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.