Delikanta masa jajeczna z wiśniami duszonymi w likierze maraskino
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
4 jaja
25 dag wiśni
50 ml likieru marskino
kilka łyżek bitej śmietany
2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
szczypta soli
przyrządzanie:
Wiśnie wypestkować, wrzucić do rondla o grubym dnie i dodać cukie. Duiśc ok. 10 minut, czasem mieszając. Następnie dodać maraskino i zwiększyć nieco płomień. Gdy zredukuje się już większość płynu, zmieniejszyć ogień.
Jaja dokładnie zmiksować, wylać na dwiepatelnię, na której wcześniej mocno rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gdy jedna strona jest jeszcze nie dokońca ścięta, przełożyć oba omlety na talerze, nałożyć przesmażone wiśnie, pozostawiając nieco do dekoracji, po czym złożyć omlety na pół. Na wierzu ułożyć resztę wiśni, udekorować bitą śmietaną oraz listkami ziół (miętą lub melisą).