Prosty sposób, aby odmienić zwykły traydyjny omlet! Wystarczy dodać zdrowe sezonowe szparagi i odrobinę boczku! Takie śniadanie postawi was na nogi po ciężkiej nocy :).
składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka tartego Emmentalera
- 1 łyżka pokrojonego w kawałki boczki (ok. 1 plasterek)
- 1-2 łyżki mleka
- 5 szparagów
- pieprz
przyrządzanie:
-
- Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde końce. Kroimy w cienkie plasterki pod dużym skosem.
Na patelni podsmażamy boczek aż lekko wytopi się z niego tłuszcz. W misce roztrzepujemy jajka wraz z 1-2 łyżkami mleka. Dodajemy ser, pierz oraz pokrojone szparagi. Mieszamy.
- Kiedy boczek się podpiecze dorzucamy go do jajecznej masy. Mieszamy i całość wylewamy z powrotem na wytartą patelnię lub jeśli chcemy, możemy pozostawić wytopiony tłuszcz i wylać na niego jajka.
- Podsmażamy na wolnym ogniu kilka minut aż omlet się zetnie
- Omlet delikatnie zsuwamy na talerz.
- Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde końce. Kroimy w cienkie plasterki pod dużym skosem.