Klasyczny przepis na oponki serowe. U nas z lukrem, ale z cukrem pudrem smakują równie dobrze!
składniki:
- pół kilo sera białego półtłustego
- 1 łyżeczka spirytusu lub wódki
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- pół kilo mąki
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- do dekoracji: cukier puder, lukier
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej przez sito, a oponki będą bardziej pulchne.
- Dodaj rozdrobniony ser, żółtka, cukier, śmietanę, sodę i spirytus. Wszystko wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Następnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
- Za pomocą szklanki wytnij kółka i zrób dziurki za pomocą kieliszka
- Oponki wrzuć na gorący tłuszcz (najlepiej smalec) i smaż na złoty kolor.
- Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Posypujemy pudrem, albo lukrujemy
- Najlepiej smakują w pierwszym dniu