Oponki serowe z makiem i skórką cytrynową. Bardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka, które smakują każdemu.
składniki:
- pół kilograma sera białego, najlepiej półtłustego i dobrej jakości
- 1 łyżeczka wódki
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- pół kilograma mąki
- pół szklanki maku
- 100 g cukru
- 6 żółtek
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- smalec do smażenia
- do dekoracji: cukier puder, lukier
przyrządzanie:
- Otrzyj skórkę z obu cytryn.
- Sparz mak.
- Ser rozdrobnij za pomocą widelca.
- Mąkę przesiej przez sitko.
- Wszystkie składniki połącz w większej misce, albo na stolnicy i zagnieć ciasto.
- Następnie rozwałkuj na grubość około 2 cm.
- Za pomocą szklanki wytnij kółka i zrób dziurki za pomocą kieliszka
- Oponki wrzuć na gorący tłuszcz (najlepiej smalec) i smaż na złoty kolor.
- Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Posypujemy pudrem, albo lukrujemy