Propozycja łatwej w przygotowaniu zupy orientalnej z parówką.
Składniki:
- woda
- kawałek mięsiwa
- kilka parówek
- dwie lub trzy kostki bulionowe
- mieszankę mrożonych warzyw
- kilka ziemniaków
- czosnek
- śmietana
- makaron ryżowy
- wielgachną cebulę
- liść laurowy
- ziele angielskie
- curry
- wegetę
- pieprz ziołowy
- imbir
- paprykę słodką
- ocet
- cukier
Przygotowanie:
Nalawszy do garnka wodę, wrzucamy umyte mięso. Kroimy cebulę, wrzucamy ją na patelnię, lekko doprawiamy wegetą i dusimy. Kiedy cebula jest już podduszona i lekko złota, dorzucamy ją do garnka z mięsem. Gdy mięso się podgotuje, dorzucamy kostki bulionowe. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostki. Po 10 minutach, dorzucamy do garnka mieszankę warzywną. W międzyczasie zupę doprawiamy, solimy i pieprzymy. Nie zapominamy przy tym o occie i cukrze. Kiedy warzywa osiągną stan zadowalającej miękkości, a smak zupy nam odpowiada, dorzucamy do garnka pokrojone parówki i podgotowujemy. Następnie dodajemy do zupy śmietanę. Pod koniec dodajemy do zupy makaron.