Pyszna zupa - krem z soczewicy, delikatnie orientalna. Zaskocz domowników serwując im coś nowego.
składniki:
- 2 l - wywaru jarzynowego lub drobiowego
- 20 dag - soczewicy czerwonej
- 1 łyżka - oliwy
- 2 - marchewki
- 1 - cebula
- 3 - ząbki czosnku
- 1 puszka - pomidorów w kawałach
- ½ - papryczki chili
- kawałek imbiru
- 1 łyżeczka - cząbru
- 1 łyżeczka - wasabi
- 2 łyżki - sosu sojowego
- sól
- pieprz
- kolendra do dekoracji
przyrządzanie:
Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać gorącym wywarem, przykryć i gotować przez 40 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki pokrojone w plastry. Po chwili dorzucić pokrojoną cebulę. Dodać posiekany czosnek. Przesmażyć i przełożyć do garnka z soczewicą.
Dodać pomidory. Dorzucić pokrojoną papryczkę chili (bez pestek). Przyprawić świeżo startym imbirem. Dodać suszony cząber. Wymieszać, przykryć i gotować przez 5 minut.
Przyprawić wasabi i sosem sojowym. Zmiksować. Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu udekorować listkami kolendry.