Francuzi znają się na kuchni! Tamtejsze dania zaskakują smakiem i aromatem. Jeżeli chodzi o desery, to także nie pozostają w tyle. Dziś przedstawiamy prawdziwie francuski przepis na krem brulee. Udowadniamy, że wcale nie jest to czasochłonny smakołyk! Sami się zdziwicie, jak łatwo go przygotować.
składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
przyrządzanie:
- W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru i wyłuskanych łyżeczką ziarenek z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia i przestudzić.
- Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty. Dolewać ciepłą śmietanę, po łyżce lub cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach miksera bez ubijania kremu. Ma on być gładki i błyszczący.
- Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnić masą wlewając ją przez sitko. Foremki postawić na blaszce do pieczenia.
- Wstawić desery do piekarnika i piec przez 50 minut. Krem powinien być ścięty. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
- Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.