Podczas gdy my w Polsce zajadamy się rozgrzewającymi gorącymi zupami, Hiszpanie wolą ich zimną wersję. Tradycyjne, oryginalne gazpacho, które wywodzi się z Andaluzji pomaga im przetrwać największe upały. Okazuje się, że idealnie sprawdza się nawet kiedy temperatury tam są nieco niższe. Koniecznie wypróbujcie!
składniki:
- ½ szklanki octu z białego wina,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 1 świeży ogórek,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 600 g pomidorów,
- 100 g chleba,
- sól i pieprz.
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















