Podczas gdy my w Polsce zajadamy się rozgrzewającymi gorącymi zupami, Hiszpanie wolą ich zimną wersję. Tradycyjne, oryginalne gazpacho, które wywodzi się z Andaluzji pomaga im przetrwać największe upały. Okazuje się, że idealnie sprawdza się nawet kiedy temperatury tam są nieco niższe. Koniecznie wypróbujcie!
składniki:
- ½ szklanki octu z białego wina,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 1 świeży ogórek,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 600 g pomidorów,
- 100 g chleba,
- sól i pieprz.
przyrządzanie:
Obrać pomidory i pozbawić nasionek.
Umyć, pozbawić nasionek także papryki. Obrać ze skórki ogórek i cebulę.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera, a następnie dodać oczyszczone papryki, ogórek, cebulę i ząbek czosnku, sól i oliwę z oliwek. Zmiksować wszystko na kremową i gęstą masę. dodać sól i pieprz do smaku i odrobinę octu z białego.