Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sałatka brokułowo-mandarynkowa z nerkowcami

Sałatka brokułowo-mandarynkowa z nerkowcami

Marchewkowy krem z pistacjami

Marchewkowy krem z pistacjami

Grzanki z orzechami włoskimi, gruszką i niebieskim serem

Grzanki z orzechami włoskimi, gruszką i niebieskim serem

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Kurczak w panierce z orzechów włoskich

Kurczak w panierce z orzechów włoskich

Ananas w panierce z sosem miodowym

Ananas w panierce z sosem miodowym

Wieprzowina na słodko-kwaśno

Wieprzowina na słodko-kwaśno

Sos orzechowy słodko- kwaśny

Sos orzechowy słodko- kwaśny

Szaszłyki z trawą cytrynową

Szaszłyki z trawą cytrynową

Dip a ananasa i curry

Dip a ananasa i curry

Szaszłyki z krewetek

Szaszłyki z krewetek

Wołowina z cebulą

Wołowina z cebulą

Kotleciki z salsą

Kotleciki z salsą

8 przepisów na jesienne słodkości

8 przepisów na jesienne słodkości

Muffinki z owczym serem

Muffinki z owczym serem

Sola z warzywami

Sola z warzywami

Orzech włoski- 6 ciekawostek, które cię zaskoczą!

Grecy i Rzymianie uważali, że orzechy włoskie to przysmak bogów, a drzewo otaczali wielkim kultem. Oto 6 ciekawostek, które cię zaskoczą. 

 

 

 

  • Orzech włoski to drzewo z rodziny orzechowatych. Może sięgać wysokości do 30 metrów. Roztarte liście mają aromatyczny zapach, jednak w smaku są gorzkawe i nie są zdatne do spożycia.
  • Pierwotnie orzech włoski rósł na Bliskim Wschodzie, w Azji. Dziś można go spotkać w całej Europie, Ameryce Północnej i Południowej.

 

 

CZYTAJ DALEJ >>>>>>>>