Ciasteczka orzechowe rodem ze słonecznej Grecji. Pełne orzechów i cudownie chrupiące.
składniki:
- 30 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko jaja, umytego
- 30 ml mleka
- 20 ml whisky
- 50 g pistacji, drobno posiekanych
- 50 g orzechów nerkowca, drobno posiekanych
- 200 g mąki pszennej
- 3 g proszku do pieczenia
- 16 g cukru wanilinowego
- cukier puder do posypania ciastek
- mąka do podsypywania ciasta
przyrządzanie:
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodajemy cukier puder, żółtko, mleko, whisky, drobno posiekane orzechy. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy dodajemy do masy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki mniej więcej na 60 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy (podsypując mąką) na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka o średnicy około 6 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C przez mniej więcej 20 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem.