Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Orzechowiec kawowy przepis siostry Anastazji

Orzechowiec kawowy siostry Anastazji to idealny placek na większe i mniejsze przyjęcia. Wzbudzi zachwyt już samym wyglądem. A jak smakuje - lepiej nie pytajcie! Istne niebo w gębie!

Orzechowiec2-575x262

składniki:
Placek orzechowy: Składniki: 12 jaj 3 łyżki mąki krupczatki 25 dag krojonych orzechów włoskich 30-35 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa kawowa : Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka spirytusu
   
  • Dodatki:
  • polewa czekoladowa 4 łyżki mielonych orzechów włoskich

przyrządzanie:

PLACEK ORZECHOWY

 

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka, pozostałe składniki i całość delikatnie wymieszać. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki.

 

MASA KAWOWA

 

Rozpuścić kawę w niewielkiej ilości gorącej wody. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz żółtek ugotować budyń. Gdy lekko przestygnie, połączyć z masłem i zaparzoną kawą. Dodać spirytus i delikatnie wymieszać

 

PRZEŁOŻENIE PLACKA

 

Placek orzechowy – masa kawowa – placek orzechowy – masa kawowa – placek orzechowy – polewa czekoladowa – posypka z mielonych orzechów