Ich smak poznaliśmy dzięki Arabom, którzy przywieźli orzechy do średniowiecznej Europy. Oto 4 fakty dotyczące orzeszków ziemnych, które cię zaciekawią!
- nazywane arachidowymi lub fistaszkami. Są bogate w tłuszcze, białka, witaminę E i witaminy z grupy B, a także magnez i żelazo
- orzeszki ziemne służą głównie do produkcji oleju arachidowego, margaryny, masła orzechowego
- sprzedawane są również do bezpośredniego spożycia, w postaci solonej, prażonej, albo słodzonej
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















