Macie ochotę na danie w śródziemnomorskim klimacie? Szef kuchni Marco Ghia przedstawia przepis na pyszną ośmiornicę.
składniki:
- 1 ośmiornica o wadze 1 kg
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g fasolki szparagowej
- 300 g ziemniaków
- sól, pieprz, słodka papryka
- 50 g pietruszki
przyrządzanie:
W dużej ilości osolonego wrzątku gotujemy cebulę i seler. Zanurzamy ośmiornicę we wrzątku 3 razy – za każdym razem na około 1 minutę, po czym odkładamy ją. Gotujemy na twardo ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego i fasolkę szparagową. Przez 5 minut podsmażamy je na patelni, po czym dodajemy do nich pokrojoną na kawałki ośmiornicę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Serwujemy na zimno. Przed podaniem posypujemy słodką papryką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















