Macie ochotę na danie w śródziemnomorskim klimacie? Szef kuchni Marco Ghia przedstawia przepis na pyszną ośmiornicę.
składniki:
- 1 ośmiornica o wadze 1 kg
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g fasolki szparagowej
- 300 g ziemniaków
- sól, pieprz, słodka papryka
- 50 g pietruszki
przyrządzanie:
W dużej ilości osolonego wrzątku gotujemy cebulę i seler. Zanurzamy ośmiornicę we wrzątku 3 razy – za każdym razem na około 1 minutę, po czym odkładamy ją. Gotujemy na twardo ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego i fasolkę szparagową. Przez 5 minut podsmażamy je na patelni, po czym dodajemy do nich pokrojoną na kawałki ośmiornicę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Serwujemy na zimno. Przed podaniem posypujemy słodką papryką.