Macie ochotę na odrobinę kuchni śródziemnomorskiej? Co powiecie na ośmiornicę. Jej mięso jest delikatne, jędrne i chude. Jeszcze nie próbowaliście? Zachęcamy!
składniki:
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- 2 marchewki
- 50 ml octu
- 4 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskie
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- ośmiorniczka
przyrządzanie:
- Czyścimy ośmiornicę i wkładamy ją do garnka z bulionem przygotowanym ze wszystkich składników.
- Gotujemy ok. 45 minut
- Ugotowaną ośmiornicę studzimy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy ośmiornicę z dwóch stron.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














