Jak przyprawić zwykłą pierś z kurczaka, by na obiad zaserwować coś innego niż zwykle? Proponujemy połączenie miodu z pikantnymi przyprawami. Dzięki marynacie pierś jest chrupka, ale i soczysta w środku. Pycha!
składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- cząber
- tymianek
- oregano
- pieprz
- Sos:
- 1 łyżka masła
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 papryczki chilli
przyrządzanie:
- Kurczaka nacieramy miodem, cząbrem, tymiankiem, oregano, pieprzem.
- Wino podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i kostkę bulionową.
- Dodajemy sos sojowy i drobno posiekane chilli. Stawiamy rondelek na malutkim ogniu, aby sos cały czas był ciepły.
- Kurczaka umieszczamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika (180 stopni). Pieczemy do miękkości (około 2 godzin), polewając często sosem.