Świadome odżywianie i zdrowa dieta dzisiaj to bardzo łatwe zadanie w porównaniu do sytuacji sprzed 10 czy 15 lat. Obecnie bez problemu można znaleźć nie tylko informacje o tym, jak wprowadzać wartościowe składniki do swojego jadłospisu, ale również produkty do przyrządzania odżywczych posiłków. Do składników uznawanych za zdrowe należą również otręby żytnie. Czym są i jak włączyć je do posiłków? Odpowiadamy w naszym krótkim poradniku.
Otręby żytnie – co to jest?
Otrębami żytnimi nazywa się osłonki ziaren żyta. Zostają od nich oddzielone przed wytwarzaniem mąki. Jeszcze do niedawna otręby uznawano za odpady. Jednak zwiększona świadomość żywieniowa sprawiła, że zagościły one na sklepowych półkach.
Zastanawiasz się, gdzie kupić otręby żytnie? www.sklep-ekohillar.pl to miejsce, w którym bez wychodzenia z domu wyposażysz się w ekologiczne produkty żywnościowe.
Dlaczego warto jeść otręby żytnie?
Łupinki nasion żyta mają cały szereg niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji. Dzięki włączeniu ich na stałe do jadłospisu, można szybko uzupełnić niedobory bez konieczności suplementacji. Jakie niezbędne składniki można znaleźć w otrębach żytnich?
Błonnik
Ta nieulegająca strawieniu substancja ma działanie oczyszczające i ochronne. Poruszając się wzdłuż układu pokarmowego usuwa zalegające tam resztki jedzenia, co pomaga pozbyć się zaparć. Błonnik wytwarza również powłokę, która osadza się na ściankach układu pokarmowego. Utrudnia ona wchłanianie się złego cholesterolu. Błonnik zaspokaja również poczucie głodu, co pozwala uniknąć podjadania między posiłkami.
Witaminy
Znajdujące sie w błonniku witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego oraz poprawiają stan skóry i paznokci.
Pierwiastki
W otrębach żytnich zawarte są takie pierwiastki jak żelazo, chrom, potas, miedź, magnez i fosfor. Mają one znaczenie w procesach metabolicznych, a żelazo to ważny składnik krwi.
Z czym jeść otręby żytnie?
Otręby żytnie świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie owsianki. Można je również dodawać do jogurtów, a taka szybka przekąska umożliwia zaspokojenie głodu na kilka godzin. Ponadto można je przemycić także w naleśnikach.