Szklanka świeżo wciśniętego soku, wypita na śniadanie to duża porcja wapnia. Owoce sezonowe znikają, a cytrusy są zawsze. Niektórzy mówią, żeby nie jeść cytrusów w zimie. Cóż, co człowiek, to zdanie. W kuchni jesteśmy wolne. W życiu bądźmy czasem cytrusowe!
Co zawierają?
Owoce cytrusowe to przede wszystkim główne źródło witaminy C. Dla przykładu 100 gramów pomarańczy zawiera jej aż 35 mg! To 5 razy więcej niż w jabłku. Jedna pomarańcza, grejpfrut czy mandarynka zaspokajają dobowe zapotrzebowanie człowieka na ten składnik. Na cytrusy warto zwrócić też uwagę ze względu na pektyny. Wspierają one odporność, procesy trawienne, sprzyjają naturalnemu oczyszczaniu organizmu i regulują pracę jelit. Zamieńmy zatem popularne gruszki i jabłka na pomarańcze!