Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

OWOCE CYTRUSOWE- 6 faktów, które cię zaskoczą!

Szklanka świeżo wciśniętego soku, wypita na śniadanie to duża porcja wapnia. Owoce sezonowe znikają, a cytrusy są zawsze. Niektórzy mówią, żeby nie jeść cytrusów w zimie. Cóż, co człowiek, to zdanie. W kuchni jesteśmy wolne. W życiu bądźmy czasem cytrusowe!

 

 

 

 

Carpaccio cytrusowe

To danie zaskoczy każdego kto go posmakuje. Dlaczego? Połączenie cytrusów ze składnikami, które każdy ma w swojej lodówce wydaje się nieoczywiste. Jednak jeśli choć raz spróbujesz, to jestem pewna, że podzielisz się tym przepisem z każdym, kto nie lubi w kuchni banałów. Ja uwielbiam testować nowości kulinarne, które nie tuczą i są szybciutkie w przygotowaniu. Sprawdź czy ten przepis jest godny wypróbowania!

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 1 grapefruit
  • 1 limonka
  • 4 mandarynki
  • 8 plasterki szynki parmeńskiej
  • 200 g feta
  • oliwa oliwek
  • świeżo zielony pieprz
  • mięta, bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cytrusy obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć plastry owoców, jeden obok drugiego, posypać poruszona fetą, na wierzchu położyć szynkę parmeńską, delikatnie polać oliwą z oliwek. Listki mięty pokroić w cienkie paseczki i położyć na owocach. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli jesteśmy łasuchami cytrusy podawaj z rodzynkami, orzechami, posyp cynamonem, polej miodem i gęstym jogurtem.

Smacznego!