Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Owocowe cukierki galaretki

Pyszne słodkości dla dużego i małego, które możesz łatwo przyrządzić u siebie w domu? Owocowe cukierki galaretki w cukrze!

cake-93988_1280

składniki:

  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 250 g pomarańczy
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • pół szklanki cukru (w zależności jak słodkie lubicie)
  • pół szklanki gorącej wody
  • 25 g żelatyny
  • garść migdałów zmielonych na mąkę
  • do obtoczenia - drobny cukier lub wiórki kokosowe

przyrządzanie:

  • Truskawki wykładamy do osobnej miseczki. Bardzo dokładnie wyciskamy sok z pomarańczy do drugiej miseczki.
  • Do każdej z miseczek dodajemy 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny.
  • Truskawki blendujemy na rzadką masę.
  • Każdy z soków przelewamy do osobnego garnuszka, dodajemy cukier do smaku i gotujemy do rozpuszczenia cukru, po czym zdejmujemy z palnika.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie – mieszamy. Dodajemy ½ do soku pomarańczowego i ½ do truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Do większych misek lub foremek przelewamy masę galaretek. Czekamy aż wystygną, po czym odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Gotowe galaretki wyjmujemy na deseczkę i kroimy je na dowolnej wielkości porcje.
  • Cukier niestety długo nie wytrzymuje w towarzystwie galaretki, dlatego najlepiej obtoczyć je najpierw w zmielonych na mąkę migdałach i potem dopiero w cukrze (można też postawić z boku miseczkę cukru i maczać bezpośrednio przed spożyciem) lub postawić na wiórki kokosowe.
  • Przechowywać w lodówce.

 

Zobacz też przepis na: Mus jabłkowy z cynamonem