Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Owocowe cukierki galaretki

Pyszne słodkości dla dużego i małego, które możesz łatwo przyrządzić u siebie w domu? Owocowe cukierki galaretki w cukrze!

cake-93988_1280

składniki:

  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 250 g pomarańczy
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • pół szklanki cukru (w zależności jak słodkie lubicie)
  • pół szklanki gorącej wody
  • 25 g żelatyny
  • garść migdałów zmielonych na mąkę
  • do obtoczenia - drobny cukier lub wiórki kokosowe

przyrządzanie:

  • Truskawki wykładamy do osobnej miseczki. Bardzo dokładnie wyciskamy sok z pomarańczy do drugiej miseczki.
  • Do każdej z miseczek dodajemy 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny.
  • Truskawki blendujemy na rzadką masę.
  • Każdy z soków przelewamy do osobnego garnuszka, dodajemy cukier do smaku i gotujemy do rozpuszczenia cukru, po czym zdejmujemy z palnika.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie – mieszamy. Dodajemy ½ do soku pomarańczowego i ½ do truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Do większych misek lub foremek przelewamy masę galaretek. Czekamy aż wystygną, po czym odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Gotowe galaretki wyjmujemy na deseczkę i kroimy je na dowolnej wielkości porcje.
  • Cukier niestety długo nie wytrzymuje w towarzystwie galaretki, dlatego najlepiej obtoczyć je najpierw w zmielonych na mąkę migdałach i potem dopiero w cukrze (można też postawić z boku miseczkę cukru i maczać bezpośrednio przed spożyciem) lub postawić na wiórki kokosowe.
  • Przechowywać w lodówce.

 

Zobacz też przepis na: Mus jabłkowy z cynamonem