Pyszne słodkości dla dużego i małego, które możesz łatwo przyrządzić u siebie w domu? Owocowe cukierki galaretki w cukrze!
składniki:
- 250 g truskawek (mogą być mrożone)
- 250 g pomarańczy
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- pół szklanki cukru (w zależności jak słodkie lubicie)
- pół szklanki gorącej wody
- 25 g żelatyny
- garść migdałów zmielonych na mąkę
- do obtoczenia - drobny cukier lub wiórki kokosowe
przyrządzanie:
- Truskawki wykładamy do osobnej miseczki. Bardzo dokładnie wyciskamy sok z pomarańczy do drugiej miseczki.
- Do każdej z miseczek dodajemy 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny.
- Truskawki blendujemy na rzadką masę.
- Każdy z soków przelewamy do osobnego garnuszka, dodajemy cukier do smaku i gotujemy do rozpuszczenia cukru, po czym zdejmujemy z palnika.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie – mieszamy. Dodajemy ½ do soku pomarańczowego i ½ do truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Do większych misek lub foremek przelewamy masę galaretek. Czekamy aż wystygną, po czym odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Gotowe galaretki wyjmujemy na deseczkę i kroimy je na dowolnej wielkości porcje.
- Cukier niestety długo nie wytrzymuje w towarzystwie galaretki, dlatego najlepiej obtoczyć je najpierw w zmielonych na mąkę migdałach i potem dopiero w cukrze (można też postawić z boku miseczkę cukru i maczać bezpośrednio przed spożyciem) lub postawić na wiórki kokosowe.
- Przechowywać w lodówce.
Zobacz też przepis na: Mus jabłkowy z cynamonem