Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Owocowe cukierki galaretki

Pyszne słodkości dla dużego i małego, które możesz łatwo przyrządzić u siebie w domu? Owocowe cukierki galaretki w cukrze!

cake-93988_1280

składniki:

  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 250 g pomarańczy
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • pół szklanki cukru (w zależności jak słodkie lubicie)
  • pół szklanki gorącej wody
  • 25 g żelatyny
  • garść migdałów zmielonych na mąkę
  • do obtoczenia - drobny cukier lub wiórki kokosowe

przyrządzanie:

  • Truskawki wykładamy do osobnej miseczki. Bardzo dokładnie wyciskamy sok z pomarańczy do drugiej miseczki.
  • Do każdej z miseczek dodajemy 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny.
  • Truskawki blendujemy na rzadką masę.
  • Każdy z soków przelewamy do osobnego garnuszka, dodajemy cukier do smaku i gotujemy do rozpuszczenia cukru, po czym zdejmujemy z palnika.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie – mieszamy. Dodajemy ½ do soku pomarańczowego i ½ do truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Do większych misek lub foremek przelewamy masę galaretek. Czekamy aż wystygną, po czym odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Gotowe galaretki wyjmujemy na deseczkę i kroimy je na dowolnej wielkości porcje.
  • Cukier niestety długo nie wytrzymuje w towarzystwie galaretki, dlatego najlepiej obtoczyć je najpierw w zmielonych na mąkę migdałach i potem dopiero w cukrze (można też postawić z boku miseczkę cukru i maczać bezpośrednio przed spożyciem) lub postawić na wiórki kokosowe.
  • Przechowywać w lodówce.

 

Zobacz też przepis na: Mus jabłkowy z cynamonem