Do zrobienia ozorków w sosie potrzebujemy zaledwie kilka ozorków, warzywa oraz przyprawy. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1 ozór wołowy lub 3 ozorki cielęce
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 60 g utartego chrzanu
- 100 ml śmietany
- sól, pieprz
- cukier
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Ozór lub ozorki wyszorować, usunąć gruczoły ślinowe i błony. Warzywa obrać i opłukać. Ozór zalać 1 l wody, dodać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotować trzy godziny. Nastepnie wyjąć ozór, zdjąć z niego skórę. Mięso pokroić na plastry. Wywar przecedzić.
Mąkę przesmażyć na maśle, wlać 300 ml wywaru i śmietanę, dodać chrzan i doprawić sos. Ozór włożyć do sosu i podgrzewać 10 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami.