Pączki z lukrem, polane czekoladą lub jak lubicie z posypką. My wybieramy wszystkie opcje. Będzie pysznie i kalorycznie, ale przecież raz w roku jest tłusty czwartek!
składniki:
| mąka | 3 szlanki |
| cukier | 2 łyżki |
| drożdze | 15 g lub 1 opakowanie |
| jajka | 1 |
| woda | 3 łyżki |
| mleko | niecała szklanka |
| masło | 50g |
| rum lub esencja waniliowa | 1 łyżka |
| sól | szczypta |
| olej do głębokiego smażenia | |
| cukier puder lub lukier i słodka posypka do dekoracji |
przyrządzanie:
Utrzeć drożdże z 3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem. Odstawić pod przykryciem na kilka minut.
Jeśli używamy suchych drożdży dodać je bezpośrednio do mąki. Gdy zaczyn urośnie wyrobić ciasto z podanych składników poza masłem. Masło rozpuścić i dodać pod koniec wyrabiania.
Ciasto jest dość lepiące, najlepiej wyrabiać mikserem. Ukształtować kulę i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 godziny. Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać koła a kieliszkiem mniejsze otwory wewnątrz.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju raz odwracając. Usmażone oprószyć cukrem pudrem lub polukrować i posypać kolorową posypka.

















