Pączki z lukrem, polane czekoladą lub jak lubicie z posypką. My wybieramy wszystkie opcje. Będzie pysznie i kalorycznie, ale przecież raz w roku jest tłusty czwartek!
składniki:
mąka | 3 szlanki |
cukier | 2 łyżki |
drożdze | 15 g lub 1 opakowanie |
jajka | 1 |
woda | 3 łyżki |
mleko | niecała szklanka |
masło | 50g |
rum lub esencja waniliowa | 1 łyżka |
sól | szczypta |
olej do głębokiego smażenia | |
cukier puder lub lukier i słodka posypka do dekoracji |
przyrządzanie:
Utrzeć drożdże z 3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem. Odstawić pod przykryciem na kilka minut.
Jeśli używamy suchych drożdży dodać je bezpośrednio do mąki. Gdy zaczyn urośnie wyrobić ciasto z podanych składników poza masłem. Masło rozpuścić i dodać pod koniec wyrabiania.
Ciasto jest dość lepiące, najlepiej wyrabiać mikserem. Ukształtować kulę i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na 2 godziny. Wyjąć wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkować podsypując mąką na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać koła a kieliszkiem mniejsze otwory wewnątrz.
Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju raz odwracając. Usmażone oprószyć cukrem pudrem lub polukrować i posypać kolorową posypka.