Co koniecznie trzeba zjeść, kiedy jesteśmy w Hiszpanii? Ich tradycyjną paelle! To danie z ryżu i mięsa lub owoców morza przygotowywane w specjalnych patelniach.
składniki:
- 0,5 kg ryżu do paelli
- 500 g mięsa kurczaka
- mieszanka owoców morza
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 ml oliwy
- szczypta szafranu
- kilka gałązek rozmarynu
- sól do smaku
przyrządzanie:
1. Rozgrzej patelnię. Wlej oliwę. Pokrój mięso kurczaka. Wrzuć mięso na patelnię, duże kawałki z kością połóż na jej środku. Obsmażaj mięso. Dodaj mieszankę owoców morza.
2. Wrzuć fasolę i pomidory.
3. Wymieszaj wszystko na patelni, dodaj przyprawy.
4. Doprowadź wszystko do wrzenia i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 30 minut, jeżeli płyn za bardzo odparuje, uzupełnij gorącą wodą. Dodaj ryż.
5. Gotuj ryż ok. 18-20 minut. Pamiętaj, że zgodnie z tradycyjną metodą przygotowania nie wolno paelli mieszać od chwili dosypania ryżu.
6. Na koniec zdejmij paellię z ognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.
6. Na koniec zdejmij paellię z ognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.