Tradycyjna potrawa Hiszpanów, bardzo aromatyczna i kusząca.
składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 400 g okrągłego ryżu
- pół łyżeczki szafranu w proszku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
- 200 g kiełbasy chorizo
- 200 g mrożonego groszku
- 350 g małży
- 200 g mrożonych krewetek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyrządzanie:
- W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż, podsmażyć. Dodać szafran rozpuszczony w 2 łyżkach gorącego bulionu oraz 1 l bulionu. Wymieszać, zagotować i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w cząstki.
- Mięso umyć i pokroić w paski.
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę. Dodać paprykę, zrumienić.
- Doprawić, dodać czosnek, pomidory i resztę bulionu. Gotować bez przykrycia 10 minut. Kiełbasę pokroić w plastry, razem z warzywami, mięsem, mrożonym groszkiem, małżami i krewetkami dodać do ryżu.
- Wymieszać, gotować na wolnym ogniu bez przykrycie jeszcze 10 minut.
- Paellę udekorować.