Skuś się na tradycyjną wersję paelli. Podawana z owocami morza zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach.

składniki: 
- 1 kałamarnica
 - 10 krewetek tygrysich
 - 10 małży
 - 4 duże omułki
 - 1 duży pomidor
 - 400 g krótkoziarnistego ryżu
 - 2 ząbki czosnku
 - oliwa do smażenia
 - 1 litr bulionu rybnego
 - 1 cytryna
 - szczypta szafranu i czerwonej papryki
 - sól, pieprz
 
przyrządzanie:
- W dużej patelni rozgrzej tyle oliwy, by przykryła dno patelni. Dodaj czosnek i kałamarnicę i smaż na małym ogniu.
 - Pomidora zetrzyj wprost na patelnię, dodaj krewetki i smażyć przez 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2 minuty, a następnie odstawić z ognia.
 - W międzyczasie do bardzo dobrze rozgrzanego, suchego garnka wrzuć omułki, aby się otworzyły. Przełożyć na talerz i powtórz proces z małżami, nie wylewaj sosu.
 - Patelnię postaw z powrotem na ogniu i zacznij podgrzewać. Dodaj paprykę oraz ryż (nie płucz go wcześniej!). Całość zalej bulionem rybnym.
 - Dodaj szafran i delikatnie zamieszaj, tak, aby nie poruszyć ryżu. Dodać pozostałe owoce morza i sos z małży.
 - Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Ryż będzie powoli wchłaniał bulion rybny, uważaj, by się nie rozgotował. Nie mieszaj!
 - Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij patelnię z ognia i odczekaj około 20 minut, aż sos całkowicie się wchłonie.
 - Paellę podawaj prosto z patelni, z cząstkami cytryny.
 
Zobacz też: Cukinia faszerowana łososiem i figami
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













