Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Paella z owocami morza

Skuś się na tradycyjną wersję paelli. Podawana z owocami morza zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach. paella z owocami morza

składniki:

  • 1 kałamarnica
  • 10 krewetek tygrysich
  • 10 małży
  • 4 duże omułki
  • 1 duży pomidor
  • 400 g krótkoziarnistego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 litr bulionu rybnego
  • 1 cytryna
  • szczypta szafranu i czerwonej papryki
  • sól, pieprz

przyrządzanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej tyle oliwy, by przykryła dno patelni.  Dodaj czosnek i kałamarnicę i smaż na małym ogniu.
  2. Pomidora zetrzyj wprost na patelnię, dodaj krewetki i smażyć przez 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2 minuty, a następnie odstawić z ognia.
  3. W międzyczasie do  bardzo dobrze rozgrzanego, suchego garnka wrzuć omułki, aby się otworzyły. Przełożyć na talerz i powtórz proces z małżami, nie wylewaj sosu.
  4. Patelnię postaw z powrotem na ogniu i zacznij podgrzewać. Dodaj paprykę oraz ryż (nie płucz go wcześniej!). Całość zalej bulionem rybnym.
  5. Dodaj szafran i delikatnie zamieszaj, tak, aby nie poruszyć ryżu. Dodać pozostałe owoce morza i sos z małży.
  6. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Ryż będzie powoli wchłaniał bulion rybny, uważaj, by się nie rozgotował. Nie mieszaj!
  7. Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij patelnię z ognia i  odczekaj około 20 minut, aż sos całkowicie się wchłonie.
  8. Paellę podawaj prosto z patelni, z cząstkami cytryny.

Zobacz też: Cukinia faszerowana łososiem i figami