Tradycyjna hiszpańska zapiekanka z ryżu - tym razem w wersji z warzywami
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g długoziarnistego ryżu
1 duża cebula
2 marchewki
strąk papryki
kilka różyczek kalafiora
pół puszki groszku
2 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
pół łyżeczki kurkumy lub nieco mniej szafranu
oregano, słodka papryka, sól, pieprz
przyrządzanie:
Do dużego rondla o grubym dnie, który nadaje się do wstawienia do piekarnika, wrzucić ryż i przez chwilę go prażyć. Nastepnie dodać kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę, marchewke pokrojoną w plasterki oraz paski papryki i różyczki kalafiora. Podlać wodą i smażyć na nieiwelkim ogniu, często mieszając. W razuie potrzeby podlewać wodą. Po ok. 10 minutach dodać wszystkie przyprawy, przecisnięty przez praskę czosnek oraz odsączony groszek, dokładnie wymieszać, dodac nieco wody i jeszcze trochę oliwy. Zmniejszyć ogień i bez przykrycia dusic ok. 10 minut, już nie mieszając. Nastepnie paelle równomiernie polać resztą oliwy i rondel wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Paelle podawać na stół w tym na czyniu, w którym była pieczona.