Lubicie pikantne smaki? My też! Ten obiad będzie więc idealny, kiedy macie ochotę na domowy fast food. Pałki z kurczaka w ostrej otoczce wam z pewnością zasmakują. Tylko uwaga! Są naprawdę pikantne...
składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1 litr maślanki
- 2 czubate pikantnej przyprawy do kurczaka
- 2 czubate łyżki suszonego, mielonego czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka pszennej mąki
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 czubata łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki marynaty:
- 1 litr maślanki
- 2 czubate pikantnej przyprawy do kurczaka
- 2 czubate łyżki suszonego, mielonego czosnku
- 1 łyżka soli
wymieszaj w dużej misce.
- Do marynaty włóż kawałki kurczaka, wymieszaj, by dokładnie się nią pokryły, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
- Przygotuj panierkę: płatki rozgnieć na dość drobne kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Mięso wyjmij z marynaty, przełóż do naczynia.
- Kawałki obtaczaj dokładnie w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach spryskaj z obu stron olejem (możesz też użyć pędzelka do ich wysmarowania).
- Piecz 40-45 minut, aż panierka pięknie się zezłoci.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy