Świetny pomysł na obiad, który pokochają wszyscy domownicy. Połączenie chrupiącego kurczaka z piekarnika i soczystego boczku. Dodaj do tego młode ziemniaczki i świeżą surówkę i... danie główne gotowe!
składniki:
- 5 pałek z kurczaka
- 5 plasterków boczku
- świeżo zmielony pieprz
- papier do pieczenia
przyrządzanie:
Kurczaka opłukujemy pod zimną wodą, wycieramy do sucha. Każda pałkę owijamy plasterkiem z boczku ( u mnie boczek krojony z Lidla – cieńszego nie spotkałam). Układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia / gotowania, posypujemy pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 200 C i wstawiamy pałki na 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy natychmiast.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem