Świetny pomysł na obiad, który pokochają wszyscy domownicy. Połączenie chrupiącego kurczaka z piekarnika i soczystego boczku. Dodaj do tego młode ziemniaczki i świeżą surówkę i... danie główne gotowe!
składniki:
- 5 pałek z kurczaka
- 5 plasterków boczku
- świeżo zmielony pieprz
- papier do pieczenia
przyrządzanie:
Kurczaka opłukujemy pod zimną wodą, wycieramy do sucha. Każda pałkę owijamy plasterkiem z boczku ( u mnie boczek krojony z Lidla – cieńszego nie spotkałam). Układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia / gotowania, posypujemy pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 200 C i wstawiamy pałki na 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy natychmiast.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















