Panga na ostro zapiekana w cieście, z żółtym serem, podawana w pierzynce z sosu czosnkowego doskonale nadaje się na każdą uroczystość.
Składniki:
- 6 filetów z pangi białej
- 1 łyżka soku z cytryny
- zioła KAMIS: oregano, bazylia, chili, czosnek
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Filety opłukujemy, osuszamy, kroimy na duże kawałki ( filet na 2 góra 3 części), skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie musimy je natrzeć przyprawami i, odstawić do chłodnego pomieszczenia na 2 godziny.
Składniki:
- 200 gram mąki
- 1 żółtko
- 1 białko
- 250ml wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z podanych składników (oprócz białka) przygotowujemy ciasto. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy na samym końcu do ciasta. Filety obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy w dużej ilości tłuszczu na ciemnozłoty kolor.
Bardzo ważna jest kolejność łączenia składników w cieście i obtoczenie ryby w mące. Wtedy ciasto będzie chrupiące i nie odpadnie od ryby.
Po usmażeniu rybę przekładamy na blaszkę z rusztem i posypujemy startym serem. Zapiekamy chwile w piekarniku do czasu roztopienia sera.
Składniki:
-
Przygotowanie:
Czosnek (3 ząbki) obieramy i przeciskamy przez praskę, lub drobno siekamy, łączymy z jogurtem, majonezem i pokrojonymi jajkami. Miksujemy by nie było „grudek” odstawiamy na godzinę.
Podajemy z ósemkami cytryny, polaną sosem czosnkowym.
Całość serwujemy z ryżem.