Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Panga na ostro zapiekana w cieście

Panga na ostro zapiekana w cieście, z żółtym serem, podawana w pierzynce z sosu czosnkowego doskonale nadaje się na każdą uroczystość.

Składniki:

  • 6 filetów z pangi białej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • zioła KAMIS: oregano, bazylia, chili, czosnek
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:


Filety opłukujemy, osuszamy, kroimy na duże kawałki ( filet na 2 góra 3 części), skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie musimy je natrzeć przyprawami i, odstawić do chłodnego pomieszczenia na 2 godziny.

Składniki:

  • 200 gram mąki
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 250ml wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników (oprócz białka) przygotowujemy ciasto. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy na samym końcu do ciasta. Filety obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy w dużej ilości tłuszczu na ciemnozłoty kolor.
Bardzo ważna jest kolejność łączenia składników w cieście i obtoczenie ryby w mące. Wtedy ciasto będzie chrupiące i nie odpadnie od ryby.
Po usmażeniu rybę przekładamy na blaszkę z rusztem i posypujemy startym serem. Zapiekamy chwile w piekarniku do czasu roztopienia sera.

Składniki:

  • Przygotowanie:

    Czosnek (3 ząbki) obieramy i przeciskamy przez praskę, lub drobno siekamy, łączymy z jogurtem, majonezem i pokrojonymi jajkami. Miksujemy by nie było „grudek” odstawiamy na godzinę.

    Podajemy z ósemkami cytryny, polaną sosem czosnkowym.
    Całość serwujemy z ryżem.