Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Panierowane krewetki

Pyszna i chrupiąca przekąska dla wszystkich wielbicieli owoców morza.

składniki:

  • Krewetki -  50 dkg
  • Mąka -  0.5 szklanki
  • Jaja kurze -  2 sztuki
  • Bułka tarta -  0.5 szklanki
  • Sól -  wg. uznania
  • Pieprz mielony -  wg. uznania
  • Oliwa z oliwek

przyrządzanie:

  1.  Krewetki, najlepiej wybrać już oczyszczone, np. mrożone – rozmrażamy, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i za pomocą papierowego ręcznika osuszamy.
  2. 2. Posypujemy je solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
  3. 3. Zanurzamy krewetki w roztrzepanym jajku.
  4. 4. Obtaczamy je w bułce tartej.
  5. 5. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek.
  6. 6. Smażymy panierowane krewetki przez około 5 minut, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru. Gotowe krewetki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na kuchennym ręczniku papierowym.
  7. 7. Możemy je podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują z dodatkiem ketchupu lub skropione sokiem z cytryny.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy