Pyszna i chrupiąca przekąska dla wszystkich wielbicieli owoców morza.
składniki:
- Krewetki - 50 dkg
- Mąka - 0.5 szklanki
- Jaja kurze - 2 sztuki
- Bułka tarta - 0.5 szklanki
- Sól - wg. uznania
- Pieprz mielony - wg. uznania
- Oliwa z oliwek
przyrządzanie:
-
Krewetki, najlepiej wybrać już oczyszczone, np. mrożone – rozmrażamy, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i za pomocą papierowego ręcznika osuszamy.
-
2. Posypujemy je solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
-
3. Zanurzamy krewetki w roztrzepanym jajku.
-
4. Obtaczamy je w bułce tartej.
-
5. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek.
-
6. Smażymy panierowane krewetki przez około 5 minut, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru. Gotowe krewetki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na kuchennym ręczniku papierowym.
-
7. Możemy je podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują z dodatkiem ketchupu lub skropione sokiem z cytryny.