Smażone na złoto kuleczki z sera mozzarella. Idealne, jako szybka przekąska. Rozpływają się w ustach!
składniki:
- 20 kulek mozzarelli
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- garść płatków kukurydzianych
- sól, pieprz, ulubione przyprawy suszone np. papryka wędzona
- olej do smażenia
przyrządzanie:
- Kuleczki odsączyć z zalewy.
- Płatki kukurydziane kruszymy w dłoniach na drobno.
- Mieszamy mąkę z płatkami, dodajemy przyprawy.
- Roztrzepujemy jajka z mlekiem.
- Przygotowujemy bułkę tartą do obtoczenia kulek.
- Kuleczki obtaczamy w mące z płatkami, jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, do momentu aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
- Podajemy z ulubionymi sosami.