Szybki i smaczny deser: panna cotta, tym razem w wersji z truskawkami!
składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki śmietany, ja daję 30%
- 2 szklanki zmiksowanych truskawek
- aromat lub cukier waniliowy
- 3 łyżeczki żelatyny
przyrządzanie:
-
- Mleko podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Dodaj śmietanę, cukier lub aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Do mleka i śmietany dodaj zmiksowane i posłodzone truskawki.
-
Masę wlej do filiżanek lub małych szklaneczek, w zależności od tego w jakim kształcie chesz mieć swoją panna cottę. Całość odstaw na ok 3 godziny do lodówki.
- Po zastygnięciu panna cottę oddziel od brzegów cienkim nożem, dno zanurz na jakieś 30 sekund w gorącej wodzie. Odwróć foremki, ostrożnie wyłóż panna cottę na talerzyki.
- Przed podaniem polewam ją jeszcze sosem owocowym.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















