Przepyszny włoski deser z dodatkiem figi.
składniki:
- 1½ łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wody
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 4 średnie figi, pokrojone na ćwiartki
- 3-4 łyżki miodu
przyrządzanie:
Wymieszaj żelatynę z łyżką wody i odstaw.
Mleko wymieszaj w niewielkim garnku ze śmietanką i cukrem. Podgrzewaj, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zdejmij garnek z ognia, dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Połącz z jogurtem.P
Wlej do naczyń przestudzony płyn i wstaw do lodówki na noc.
Po wyjęciu ozdób figą.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe