Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Panna cotta z żurawiną

Panna cotta, czyli gotowana śmietanka to klasyczny deser z północnych Włoch. Możemy zaserwować go na dwa sposoby – tradycyjnie lub bardziej nowocześnie. Ten pierwszy wymaga nieco zręczności: po ostygnięciu wykładamy babeczkę z foremki na talerz dnem do góry i posypujemy owocami. Drugi sposób podania jest znacznie prostszy i nowocześniejszy: pozostawiamy śmietankę w naczyniu do przestudzenia i polewamy słodkim sosem. W naszej wersji wykorzystamy soczystą żurawinę od Bakalland do uzyskania owocowej polewy.

14

składniki:
 

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

  • 250 ml mleka

  • 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 1 szklanki soku z truskawek
  • 50 g cukru

przyrządzanie:

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 3 minuty. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie doprowadzamy prawie do zagotowania. Odstawiamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy około minuty do momentu, aż się rozpuści. Do szklanki lub kieliszka wlewamy gorącą śmietankę. Odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przykrywamy naczynia folią i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, a nawet na całą noc. Przed podaniem przygotowujemy sos: przez godzinę namaczamy suszoną żurawinę w soku z truskawek. Blendujemy. Gęstą polewą zalewamy wierzch panna cotty.