Panna cotta, czyli gotowana śmietanka to klasyczny deser z północnych Włoch. Możemy zaserwować go na dwa sposoby – tradycyjnie lub bardziej nowocześnie. Ten pierwszy wymaga nieco zręczności: po ostygnięciu wykładamy babeczkę z foremki na talerz dnem do góry i posypujemy owocami. Drugi sposób podania jest znacznie prostszy i nowocześniejszy: pozostawiamy śmietankę w naczyniu do przestudzenia i polewamy słodkim sosem. W naszej wersji wykorzystamy soczystą żurawinę od Bakalland do uzyskania owocowej polewy.
składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
-
250 ml śmietanki kremówki 30%
-
250 ml mleka
- 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 1 szklanki soku z truskawek
-
50 g cukru
przyrządzanie:
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 3 minuty. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie doprowadzamy prawie do zagotowania. Odstawiamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy około minuty do momentu, aż się rozpuści. Do szklanki lub kieliszka wlewamy gorącą śmietankę. Odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przykrywamy naczynia folią i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, a nawet na całą noc. Przed podaniem przygotowujemy sos: przez godzinę namaczamy suszoną żurawinę w soku z truskawek. Blendujemy. Gęstą polewą zalewamy wierzch panna cotty.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















