Idealny i ciekawy pomysł na obiad. Sycący, a do tego podany w niezwykle atrakcyjnej formie posiłek. Papryka faszerowana mięsem mielonym - co wy na takie danie?
składniki:
- ok. 6 papryk podobnej wielkości
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 dużych pieczarek
- 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki bułki tartej
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Mięso mielimy wraz z cebulą i ząbkami czosnku.
Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy także obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Faszerujemy papryki przygotowaną masą i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem